Химия Украины и мира

Особливості торфу та брикетів торф’яних

Свого часу торф’яна промисловість була добре розвинена у багатьох регіонах тоді ще Радянського Союзу. Торф широко використовувався в тому числі і в якості палива. У 1980-ті роки в країні було побудовано досить багато торфобрикетних заводів, деякі з яких діють і донині, як у Росії, так і на території України, Білорусі і навіть у країнах Балтії. У 90-ті роки російська торф’яна промисловість занепала. Видобуток і переробка торфу скоротилися на порядок.

Сьогодні багато торфопідприємства припинили свою діяльність. Технології спалювання торф’яного палива до кінця останнього десятиліття XX століття стали свого роду дивиною. Проте купити торф в Україні можна досить просто. Його виготовляє державне підприємство ВолиньТорф, що має технологічну лінію виробництва.

Лише в новому столітті почав відроджуватися інтерес до використання торфу в тому числі і в енергетичних цілях.

Росія має величезними запасами торфу, який може бути з успіхом використаний в якості:

– Екологічно чистого відновлюваного місцевого палива, здатного забезпечити теплом і навіть електроенергією цілі регіони Росії.

– Сировини для виробництва високоефективного рафінованого біопалива у вигляді паливних гранул та брикетів.

Виробництво торф’яних гранул і брикетів – може бути вельми привабливим, високорентабельним і масштабним бізнесом, завдяки великій сировинній базі, низької собівартості і прекрасним споживчими властивостями торф’яних гранул. Купити брикети торф’яні потрібно влітку, оскільки ціни в зимку зростуть.

Особливості торф’яних гранул

Енергетична цінність

Енергетична цінність торф’яних гранул залежить від відповідних характеристик вихідного торф’яного сировини. Вона може істотно відрізнятися від родовища до родовища, а також залежно від ступеня розкладу торфу. Нижча теплотворна здатність торф’яних гранул 10% вологості, швидше за все, потрапить в інтервал від 15 до 21 МДж / кг

Зольність Зольність торф’яних гранул також залежить від зольності вихідного торфу. Найчастіше, масова частка золи в торф’яних гранулах і брикетах складає 2-8%. Цей показник може бути і вище, проте гранулювання такого торфу буде пов’язане з дуже інтенсивним зносом матриць і роликів і, відповідно, високими експулатаціоннимі витратами по устаткуванню.

Насипна щільність 650 -750 кг/м3

Ринок

* Експорт за ціною трохи нижче ціни деревних гранул

* Внутрішній ринок: муніципальні і приватні котельні, опалення індивідуальних будинків.

 

Особливості технології виробництва агрогранул

Склад технологічної лінії

В цілому технологія схожа з технологією гранулювання деревних відходів природної вологості.

* Очищення і сортування торфу

* Сушка торфу

* Тонке подрібнення (за необхідності)

* Кондиціонування

* Гранулирование

* Охолодження гранул

* Сортування гранул

Відмінності – в деталях і режимах роботи обладнання

Добавки Зазвичай не потрібні

Енерговитрати

Найчастіше трохи нижче, ніж при гранулювання деревини. 30-35 КВтг на одну тонну гранул. Хоча цей показник може відрізнятися в залежності від характеристик торф’яного сировини.

Собівартість 25-30 євро на 1 тонну гранул без урахування вартості сировини (проти 30-45 євро на тонну деревних гранул)

Exit mobile version