Химия Украины и мира

Полікристал чи монокристал? Що обрати

Аналіз ринку
Існують два типи сонячних панелей, а саме монокристалічні і полікристалічні. Що ж це означає? Усі сонячні панелі містять в собі фотоелементи на кремнієвій основі. Процес виготовлення кремнію доволі простий. Добуті кристали переплавляють для подальшого використання в промислових цілях. Різниця між монокристалічними і полікристалічними панелями полягає в тому, як цей кремній використовується при виготовленні панелей і у безпосередніх технологій виготовлення. Хоча тенденція розвитку ринку показує ріст попиту на монокристалічні панелі, навіть попри їх високу ціну, хоча ціни на монокристалічні панелі періодично знижуються. Згідно статистичних даних, монокристалічні модулі використовують близько 38% всіх сонячних панелей, вироблених в 2017 році, що у порівнянні з 25% у 2015 є показником значного приросту.Чому це так, спробуємо пояснити.
Принципи виготовлення
За основу виготовлення монокристалів було взято метод Чохральського. Під час переплавляння полікристалічного кремнію в ємність для переплавлення вводять кремнієву затравку, яка слугує засобом формування кристалу. Отриманий під час процедури кристалізації монокристал дуже тонко нарізується на кремнієві пластини. З метою його ефективного використання кристалу надають форму, яка приведена на рисунку 1. Згодом ці пластини слугують для виготовлення фотоелементів, які є складовою частиною сонячних панелей. Зовнішній вигляд монокристалічних панелей легко пояснюється принципом його виготовлення. Оскільки пластини нарізалися з суцільного кристалу, тому вони мають темний, однорідний колір.
Результат пошуку зображень за запитом "порывняння монокристалу ы полікристалу"
Рис.1 Різниця між побудовою полі-та монокристалічних панелей
Метод виготовлення полікристалу принципово інший. Після переплавлення в чані, кремній не «виводиться» вгору і не формує кристал. Він охолоджується, і після чого обробляється шляхом нарізки. Метод і технологія виготовлення суттєво дешевша і простіша, ніж під час виготовлення монокристалу. Але разом з тим, технічні характеристики, такі як енергоефективність, температурні характеристики і ефективність роботи від «затінення» є нижчими, ніж у монокристалу.
Порівняння технічних і економічних характеристик панелей
Показники ефективності:
Монокристалічні сонячні панелі здатні досягати більш високих рівнів енергоефективності. Оскільки вони захоплюють більше сонячної променів, і з більшою ефективністю накопичують енергію. Пояснюється це тим, що вони зроблені з монолітного високоякісного очищеного кремнію. Полікристалічні панелі програють монокристалу через те, шо використовують суміш однорідних кристалів різного розміру.
Площа покриття:
Оскільки показники енергоефективності монокристалічних панелей доволі висока, то і потреба в площі для отримання певної кількості енергії нижча, ніж у полікристалічних панелей.
Термін служби:
Завдяки тому, як виготовляються монокристалічні панелі, термін і висока якість їх експлуатації вища ніж у полікристалічних. Вони міцніші та надійніші завдяки високій якості матеріалів і виробництва. Панелі на монокристалічній основі продовжуватимуть генерувати енергію на високому рівні впродовж багатьох років.
Вартість:
Як і всі високоякісні технологічні продукти, монокристалічні панелі дорожчі. Але разом з тим, в перспективі вони здатні принести прибуток. В короткостроковій перспективі покупка полікристалічних панелей є доволі вигідним рішенням. Хоча технологія вироблення є значно простішою, вироблена кількість енергії залишається доволі високою.
Показники продуктивності:
Один квадратний метр монокристалічних сонячних елементів буде генерувати близько 190 Вт.
Один квадратний метр полікристалічних сонячних елементів буде генерувати близько 175 Вт.
Але слід зауважити, що при високих температурах полікристал показує більшу ефективність роботи через те, що менше нагрівається. До прикладу: у вас є 1 кВт монокристалічного сонячної панелі на одному даху і поряд з ним 1кВт полікристалічної сонячної панелі. Монокристалічнапанель буде меншою у порівнянні з полікристалічною, і підходитиме для обмежених певною площею територій. Але при цьому генеруватимуть приблизно однакову кількість енергії за невисокої температури.
Висновки
Враховуючи всі технічні показники, можна з впевненістю сказати, що обидва рішення у вигляді як і монтування монокристалічних, так і полікристалічних панелей, є ефективними. У випадку монокристалічних панелей ми отримаємо якісну панель, яка служитиме довгий термін, при цьому ККД якої буде високим впродовж довгого часу. Щодо полікристалічних панелей, то ми отримаємо дешевший варіант, який не дуже поступатиметься ефективністю своєму «конкуренту», швидше окупиться через дешевшу ціну і при високих температурах ефективність якого залишатиметься на високому рівні. Шукаєте надійні сонячні батареї тоді Вам до нас, читайте http://prel.prom.ua/g2638645-sonyachni-batareyi

Exit mobile version